Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Autor
    Ilość postów
    Min Saejin
    Participant

Hej, Znacie jakąś książkę gdzie Harry jest od urodzenia niewidomy albo niesłyszący? Albo stracił wzrok/słuch w czasach kiedy jeszcze był niemowlakiem i Lily i James żyli? Jak coś takiego znacie to poleccie mi. (o ile taka książka istnieje)

mroczna88
    Keymaster

Jest osobny tag na Ao3 z niewidomym Harrym i z niesłyszącym, ale osobiście nie czytałam żadnego tego typu fiku…

Min Saejin
    Participant

<p style=”text-align: left;”>Większość opowiadań tam jest po angielsku a ja jestem na prawdę słaba z niego, a wiem że czytanie z autotłumaczem to nie jest dobry pomysł. Ehh muszę coś zrobić żeby nauczyć się w końcu tego angielskiego</p>

Anni
    Keymaster

Szczerze? Jak dla mnie najlepszy sposób to czytanie ficków.  W ten sposób całkowicie biernie sie uczysz.

A zdecydowanie lepiej uczyć się czytając opowiadania na temat, który Cię pasjonuje, wciągnąć się w ciekawą historię i CHCIEĆ przeczytać dalej, niż zmuszać się do czytania krótkich historyjek na lekcjach, o ludziach i tematach, które Cię nie interesują.

jeśli zaś nie chodzisz już do szkoły to prócz zapisania się na jakiś kurs (który skończy się tymi samymi historyjkami), jedyną motywacją będzie tylko to, że za niego płacisz.

Kiedy zaczęłam czytać pierwsze ficki po angielsku, z początku trzymałam pod ręką telefon lub tablet, żeby móc tłumaczyć sobie wiele słówek czy idiomów. Szło… jakby fortepian przepychać przez lufcik! 😉  Powoli zaczęło być ich coraz mniej, w miarę jak uczyłam się zgadywać znaczenie słowa z kontekstu. I skończyło się tym, że nie tykam tłumaczeń, jeśli tylko jest wersja po angielsku.

Wiem, że najciężej jest zacząć 😉  Ale jestem pewna, że jeśli zaczniesz DZIŚ, za rok będziesz mogła napisać kolejny post w tym temacie 😉 ktory będzie brzmiał zupełnie inaczej 😉  Dasz radę, musisz tylko się przemóc 😉

Tak sobie myślę, że można byłoby założyć tu temat pt. Ficki po angielsku czy jakoś tak, w którym ci, którzy nie rozumieją jakiegoś sformułowania, dziwnego zdania itp mogliby je wrzucać, a ci, którzy mogą pomóc – podpowiadali, jak to przetłumaczyć. Zwłaszcza znając dany fick, bo znajomość kontekstu bardzo pomaga!

Trzymam za Ciebie kciuki, Kochana!
    Dasz radę! 😉

Anni

Min Saejin
    Participant

Chyba rzeczywiście trzeba się przełamać i zacząć czytać fanfiki po angielsku. Wiem że będzie ciężko ale może uda się. Chce w końcu nauczyć się tego angielskiego, bo wiem że jest on przydatnym językiem.

Seyli
    Moderator

Tak, jak pisze Anni- najlepiej w obcym języku czytać te treści, które Cię interesują. Ze swojej strony polecam zacząć od miniaturek (żeby nie przerazić się ewentualnymi szczegółami/ zawiłością akcji), a dopiero później przejść do dłuższych opowiadań. Jak już zaczniesz, to pójdzie z górki 🙂

I tak, myslę, że temat ficki po angielsku to świetny pomysł- na pewno byłby bardzo, bardzo pomocny.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.