Tagged: przedstawienie, użytkownicy
- This topic has 14 odpowiedzi, 14 voices, and was last updated 1 years, 10 months ago by
elka91.
-
AutorIlość postów
-
24/12/2021 at 10h20 #4875
mroczna88
KeymasterTo ja zacznę 🙂 Dzień dobry, nazywam się mroczna88, nie piję od… 😛 Żartuję!
Jestem zakochana w sevmione od 14lat. Nie jestem pewna co mnie przekonało do tej pary, ale zanim wyszła siódma część byłam już za sevmione i czytałam fanfiki na całego. Sama uwielbiam inteligentnych ludzi, więc rozumiem wspólną fascynację Hermiony i Severusa – móc porozmawiać z kimś, z kim ma się podobne zainteresowania akademickie, z kim można prowadzić poważne dysputy interdyscyplinarne albo z kim można obejrzeć ciężki film i nie słuchać narzekań, to jest TO!
Ze zmasakrowanych i przemaglowanych na wszystkie strony motywów uwielbiam prawo małżeńskie, Hermionę pomagającą Severusowi w eliksirach, Hermionę będącą nauczycielką, cokolwiek połączonego ze Zmieniaczem Czasu i dużo, dużo kłótni.
Nienawidzę szczerze i mocno miłości Severusa do Lily, i jeśli fik zawiera ich relację romantyczną bądź nie ma sensownego wyjaśnienia jego emocji (Post Tenebras Lux wygrywa tutaj!) to nie czytam – i, błagam, nie polecajcie mi takich historii. Bo buerg xD
25/12/2021 at 21h19 #4881Min Saejin
ParticipantDostałam nagłego przypływu odwagi także przedstawię się tu.
Nazywam się Min Saejin i to jest moja nazwa którą używam na każdej stronie/grupie która jest związana z książkami i azją.
Sevmione czytam od stosunkowo niedawna, bo od nie całych 2 lat. Wcześniej nie wiedziałam o istnieniu tej pary. Zakochałam się w nich ponieważ przeszkadzała mi idea bycia Hermiony z Ronem (nie cierpię Rona, uważam że on w ogóle nie pasuje do Hermiony). Chciałam żeby Hermiona była z kimś inteligentnym, z kim mogłaby porozmawiać na inteligentne tematy. Niestety nikt nie przychodził mi na myśl. W pewnym momencie natknęłam się gdzieś na fanfika Sevmione, postanowiłam go przeczytać i praktycznie od razu zakochałam się w tym połączeniu. Oni idealnie do siebie pasują.
Muszę się przyznać, że nie napisałam jeszcze żadnego fanfika ani książki, zwyczajnie nie mam talentu do tego (próbowałam coś pisać, ale szybko to porzuciłam, to była tragedia). Ale za to dużo czytam. Pochłaniam praktycznie, wszystko co jest w miarę sensownie napisane i nie jest Snarry (przepraszam, nie cierpie tego), w ciągu tych dwóch lat, od kiedy zainteresowałam się uniwersum HP przeczytałam ogromną ilość fanfików.
Myślę że to tyle o mnie
<p style=”text-align: left;”></p>01/01/2022 at 21h20 #5289Awalanche
ParticipantHej wszystkim 🙂 jestem awalanche.;) Jestem uzależniona od Sevmione od jakiś 5-6 lat. Zaczynałam od dramione, a skończyłam tutaj 😀 Bardzo się cieszę że udało się stworzyć stronę gdzie opowiadania nie będą ani usuwane ani zgłaszane. Mam nadzieję że powoli nasze grono się powiększy jak liczba opowiadań. Sama niestety nie pisze (nie mam drygu do tego) ale staram się zawsze coś naskrobac pod czytanym fickiem 🙂 Serdecznie wszystkich pozdrawiam 🙂
-
This reply was modified 3 years, 1 months ago by
Awalanche.
03/01/2022 at 15h28 #5566Tyna
ParticipantCzas i na mnie 😀 Cześć wszystkim, jestem Tyna, tak ta Tyna ze strony hogwart-rpg.com gdyby ktoś pytał. Jeśli ktoś był na tej stronie jakieś 4-5 lat temu, to wiedz, że na 95% Cię znam lub kojarzę Twój nick 😛
Sevmione czytam jakieś 10 lat (dopiero teraz sobie uświadomiłam, ile to czasu już minęło xD). Dla mnie Severus i Hermiona po prostu do siebie pasują, przeczytałam wiele ficków po polsku, czy po angielsku i po prostu uwielbiam ten parring. Obecnie mam fazę na ich historie po ukończeniu szkoły, czy to już po pokonaniu Voldemorta, czy jeszcze w trakcie wojny. Uwielbiam, gdy wszystko jest logicznie tłumaczone i bohaterowie nagle nie zmieniają się o 180 stopni.
W sumie czytałam dużo, ale przygarnę wszystko, może czegoś nie znam, to chętnie przeczytam, a czytam praktycznie w każdej wolnej chwili (mogło by być jednak tych wolnych chwil więcej xD). Ogólnie ostatnio czytam głównie po angielsku.
Pozdrawiam cieplutko!
03/01/2022 at 20h24 #5604Seyli
ModeratorTo i ja przycupnę i się przedstawię :). Jestem Seyli, fanficki czytam od 10 lat, z czego Sevmione mniej więcej od 8. Oprócz Harry’ego Pottera jestem zakochana we Władcy Pierścieni, więc opowiadania z tego fandomu również pochłaniam kilogramami.
Dlaczego Sevmione? Bo pasują do siebie, jak mało kto- oboje ponadprzeciętnie inteligentni, uparci i po prostu wyjątkowi :). Od czasu odkrycia tego pairingu ciężko mi wyobrazić sobie Hermionę z kimś innym.
Póki co nie piszę własnych opowiadań, jedynie tłumaczę. Być może kiedyś to się zmieni 🙂
Moje ulubione opowiadania (baza cały czas aktualizowana ;): Second Life, Chasing the Sun, Bez Cukru.
Na ten moment czytam: Chasing the Sun (raz jeszcze, będę kończyć tłumaczenie), Kociak
Chcę przeczytać: Of Muggles and Magic, HG/SS Dwa Słowa
Pozdrawiam bardzo serdecznie i miłego dnia wszystkim czytającym:)
03/01/2022 at 21h49 #5612Anni
KeymasterDawno, dawno temu…
No dobrze, to nie będzie bajka dla dzieci 😉
Chyba mogę powiedziec, że moja przygoda z Sevmione zaczęła się wraz z obejrzanym w kinie Kamieniem Filozoficznym. Wychodząc z kina wszyscy dookoła zachwycali się Harry’m, a ja uznałam wtedy, że najlepszą postacią z tego filmu, najlepiej zagraną, najwyraziściej przedstawioną był profesor Snape. Nie żebym się zakochała, nic z tych rzeczy. Po prostu coś mnie w tej postaci zaintrygowało. Choć nie odmówię mu całkiem niezłego wyglądu, bo pasuje idealnie do mojego typu faceta.
Przez wiele lat fascynacja drzemała we mnie, dobrze ukryta. Drzemała i… rosła. Przeczytałam całego HP i często do niego wracałam. (Ze śmiesznych wspomnień, męczyłam chyba setny raz Czarę Ognia na porodówce i położne patrzyły na mnie jak na nawiedzoną ;).
Jakieś … osiem? lat temu mojego syna napadło na oglądanie chyba 5 części HP. Obejrzałam z nim i wtedy napęczniała fascynacja obudziła się z drzemki i… mną RĄBNĘŁA.
Sama nie wiem, jak wpadłam na ficki Sevmione. CHYBA!!! przez przypadek przeczytałam Severusa Snape’a i Złotą Rybkę, w której pojawia się nasza Hermiona. I odkryłam, że jest coś takiego jak pairing HG / SS. No i się zaczęło…!
Po sporej ilości polskich ficków (w tym wpierw Pamięci, a potem Bez Cukru 😉 przerzuciłam się na angielskie. I znikłam z realnego życia 😉 Zdaje się, do dziś mnie szukają… 😉
A potem naszło mnie na napisanie czegoś swojego… Głównie dlatego, że pewnie jak większości z Was w każdym ficku czegoś mi brakowało, coś było nie tak… I tak powstały HGSS Dwa Słowa.
Jako czytelniczka jestem straszliwie wybredna. Poza fickami na wesoło jak Kociak, Tabula Rasa, właśnie Severus Snape i Złota Rybka to, czego szukam to Realizm. Postaci, sytuacji. Poza tym Hermiona i Severus muszą być w miarę kanoniczni.
Preferuję zdecydowanie Post Hogwart. Szukam takich, w których autorki dały im czas na zejście się ze sobą (Pet Project jest pod tym względem cudowny!) Stronię od ficków przepchanych erotycznymi opisami. I jestem w siódmym niebie, jeśli ich związek jest tylko tłem dla rozgrywającej się akcji. Jeśli chodzi o długość – czytuję niemal wyłącznie długie lub bardzo długie.
Hmmmm… A długość tego posta może powiedzieć Wam o mnie jeszcze coś 😉 Nie potrafię pisać krótko! 😉 😉
EDIT 😉 Mam trzy koty plus jednego dochodzącego 😉 Był i piąty, ale wyemigrował (jest na Avatarze mojej Mamy) 😉
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę miłej zabawy na tej stronie!
-
This reply was modified 3 years ago by
Anni.
07/01/2022 at 23h48 #5694Sky
ParticipantCo by tu napisać…
Wiele lat wzbraniałam się przed czytaniem Pottera, ale jak już pierwszy raz go obejrzałam to przepadłam… Zaczęłam od czytania głównie Dramione, a potem już wszystko (oprócz Romione!) – Syrmione, Jamione, Harrmione, Drarry. W jednym spisie miniaturek natrafiłam na Sevmione, przeczytałam, bardzo mi się spodobało. Nie mam pojęcia jak to dokładnie było, ale jak wyszukalam w Google Sevmione to wrzuciło mnie na jakiegoś bloga Mrocznej, z którego dowiedziałam się o PDFie Bez Cukru – pobrałam z chomika i się zakochałam!
Jestem dość wybredna co do Ff i mało fików mi się podoba, tym bardziej że dopiero niedawno zaczęłam czytać po angielsku (a teraz i tłumaczyć ;))
Moja topka to Kruk i Bez Cukru, a w najbliższym czasie planuję przeczytać Dwa Słowa.
18/01/2022 at 1h42 #6162Anonymous
InactiveWitam. Część z was mnie kojarzy, część być może nie.
Więcej piszę niż czytam, bo zwyczajnie nie mam cierpliwości do przeszukiwania sieci w poszukiwaniu TYCH JEDYNYCH.
Poza tym: po co się sugerować ;P
Ale moimi ulubieńcami są:
- Chaos is come again
- 30 days
To takie teksty, przy których nie jestem w stanie przyczepić się do niczego, a jestem niestety bardzo wybredna. szukam realizmu, brutalnie podanej prawdy, dobrego pisarstwa (nie obchodzi mnie to, że to fanfick, on tez może być genialny!).
Prywatnie jestem mamą, studentką (wieczną). Przygodę z Sevmione zaczęłam jakoś pod koniec gimnazjum, czyli w wieku około 15-16 lat, co daje dobre półtora dekady miłości. Obecnie często zdradzam sevmione pisząc remione (Remus i Hermiona) oraz moja nowa miłość gussmione (Augustus i Hermiona) lub wstawiając wątki z tymi pairingami do opowiadań sevmione.
Obecnie mam aktywnych chyba ponad 20 projektów, kolejne 40 w przygotowaniu, kilkanaście zakończonych. Wróciłam około 2 lata temu do sieci po 10letniej przerwie. Pojawiłam się na krótko pięć lat temu i znikłam. Tak wygląda życie z depresją.
Ale tym razem zostaję. Na dobre. Pokonałam francę, jak sądzę.
Piszę angst, czasem rzucę parodią, ale najczęściej spodziewać się u mnie należy bezkompromisowej przyziemności. Prawdziwości ludzkich emocji. Swoich bohaterów traktuje jak żywych ludzi i staram się pozwalać im żyć wewnątrz siebie, więc jeśli widzisz, że jakiś projekt stanął, to zapewne dlatego, że dana postać bardzo mnie zmęczyła lub zwyczajnie nie mam siły przechodzić przez coś, przez co przechodzi aktualnie mój bohater. Moje teksty mają zapewne sporo wad, ale ich zaleta jest realizm i psychologiczny aspekt kreacji postaci. Z tego jestem zdecydowanie dumna.
Jeśli poprosisz mnie o opinię lub radę, chętnie jej udzielę. Nigdy nie jestem wredna, zawsze odpowiadam na pytania. Ale jestem też szczera, a szczerość często boli. Mimo to, cenię ją sobie w odniesieniu do samej siebie jak mało co.
Mam koty. I szynszyle. Sporo książek, ale nie tyle ile bym chciała, bo się nie mieszczą. Pomogę w angielskim, językach celtyckich (irlandzki, szkocki galijski, walijski) Scotsie. Przyjmę Ficki po angielsku, niemiecku i rosyjsku. Ewentualnie hiszpańsku, jeśli będzie na tyle dobry, żebym się zmusiła do nauki.
18/01/2022 at 1h42 #6163Anonymous
Inactivechyba teraz nie jesteś już sama z długością posta ;P
23/01/2022 at 22h25 #6409Hachi ✨
ModeratorJa tu dopiero odkrywam funkcjonalności strony, także wybaczcie zwłokę!
Hej! Jestem Hachi.
Niemal 30 lat na karku, połowa życia w fandomie, z samym Sevmione – niemal już dekadę. Głównie piszę, a jak czytam to stawiam temu takie wymagania, jakie samej sobie przy pisaniu – ma być wiarygodnie. Każdy scenariusz przyjmę (nawet te najdziwniejsze, naprawdę, nic mnie już nie zdziwi) jeśli ma racjonalne, trzymające się kupy wytłumaczenie. I tego możecie szukać u mnie.
Uwieeelbiam patos. Nie umiem pisać bez pompy. Zdecydowanie jestem typem dramat, krew > słodka komedia, choć podjęłam waleczną próbę napisania jednej. Nie umiem w systematyczne publikacje. Zawsze krzywdzę Severusa w moich opowiadaniach, a Hermiona go po mnie ratuje.
Szczęśliwa mama trylogii „Uciekinierzy” i komediowego „Sojuszu”. Bez zwierzaków.
19/03/2022 at 13h17 #7668owca1997
ParticipantHej! Jestem owca1997 (mój nick pochodzi z Wattpada 🙂)
Prawie 25 lat, od kilkunastu lat siedzę w fandomie HP, na Wattpadzie to bardziej czytam ff niż piszę- a jak coś tworzę to tylko na potrzeby konkursów literackich, organizowanych przez grupy literackie 🙂
Mam zwierzaki- kota i psa 🙂
23/05/2022 at 18h57 #8341Maria S
ParticipantHej, niektórzy mogą mnie kojarzyć z wattpada albo z grupy ma FB. Nie pisze, bo nie mam czasu, ale w fandomie jakoś od 2004 roku a książki zaczęłam czytać jakoś po premierze 3 części. Mam czwórkę dzieci i depresję. Ale po latach walki udało mi się wyciszyć zaburzenia odżywiania. Jakby ktoś chciał takie wątki do opowiadań wpleść to mogę doradzić.
Uwielbiam książki fantasy i teologiczne. Lubię gotować i piec, ale nie lubię sprzątać i zmywać. Wiele lat tańczyłam, ale teraz nie mam czasu
Poza sevmione uwielbiam też (niedocenione) fremione.
30/05/2022 at 15h44 #8541Perfidna
ParticipantWitam wszystkich 🙂
Przywędrowałam tutaj z Wattpada, na którego wróciłam po prawie roku nieobecności 🙂 Umarłam ze szczęścia, widząc tam wzmiankę o projekcie, w którym biorą udział Anni i Mroczna ❤
Jestem czytelnikiem, zakochanym w Sevmione. Severus to mój typ i szarpałabym go jak Reksio boczek. Bezkrytycznie. Nie boję się dobrego i żywego romansu, bólu, uwielbiam kryminał i sarkazm. Kocham czerń 🙂 Poza tym jestem stara i zmierzła 💪
Czasami lubię też dobre Snarry, chociaż wybijają mi mocno korki.
Mam w głowie wiele pomysłów ale póki co, boję się pisać. Może kiedyś 😉
21/07/2022 at 20h50 #8922Avu
ParticipantTo może teraz ja: jestem Avu. Większość mnie zna jako Aventia i tak też występowałam i nadal występuje na różnych forach. Jak ktoś grał kiedyś w gry wyobraźni na potterowskich forach to mogliśmy się o siebie potknąć. Nawet zaliczyłam jedno nie-potterowskie ale bardzo je przypominające.
Ale do rzeczy: w świat ff wciągnęła mnie przyjaciółka. Zasypywała mnie Marvelem, potem Potterem, później sama zaczęłam się obijać o SW i skończyłam na SW i Sevmione. Jakoś tak… ten parring do mnie przemawia jeżeli chodzi o Sevmione. Jestem wybredna, niezbyt za wszystkim przepadam. Dlatego się tego uczepiłam, bo osobiście nie trawię 'gejozy’. Lubię tradycyjnie kobieta-mężczyzna.
Swoją przygodę zaczęłam chyba właśnie z 'Bez cukru’. Kupiło mnie to. I szukałam dalej perełek.
Od jak dawna w tym siedzę? Nie pamiętam ale zapewne za szybko nie wyjdę ^^ pokochałam tę dwójkę. Uwielbiam ich kłotnie i wszystkie zabawne sytuacje. Jak dla mnie to oni są dla siebie stworzeni. Szkoda, że wyszło jak wyszło w oficjalnym kanonie, ale hej!, od czego są ff? <3
I, ten… no… sama nie piszę. Znaczy się, próbowałam ale wg mnie nie wyszło to zbyt dobrze.
09/04/2023 at 21h58 #10107elka91
ParticipantWitam wszystkich, dopiero raczkuję, więc z góry przepraszam za problemy 🙂
Dla osób kojarzących mnie z wattpada jestem Elka0207_sevmione
Prywatnie, z FB, Karola 😉Jestem niepoprawną romantyczką, wielką fanką HG oraz SS. Książki pochłaniam z zawrotną szybkością. Niestety, mam w 100% ścisły umysł i jedynie do czego się nadaję to nauki ścisłe. Kocham fizykę, chemię oraz matematykę. Na co dzień pracuję z wykorzystaniem tych dziedzin (jeżeli ktoś ma jakiś problem to zapraszam, chętnie pomogę jako profesur 😀 ). Takie, a nie inne zainteresowania wcale nie przeszkadzają mi wieczorami oddać się światu fantazji.
Uwielbiam wspierać Autorów i doceniać ich ciężką pracę 🙂 niekiedy ponosi mnie z ilością komentarzy, za co przepraszam 😀 ale uważam, że jest to jeden z moich znaków charakterystycznych jak już zaczynam zagłębiać się w jakąś historie 🙂 doskonale zdaję sobie sprawę, że dla Autora / Tłumacza opowieści pisanie z jednej strony jest przyjemnością, a z drugiej pracą. Przyjemną, bo przyjemną, ale dalej pracą (w myśl – każdy kij ma dwa końce 😉 ). Dlatego, jeżeli potrzebujesz motywacji pisz do mnie śmiało 🙂
Moja historia z sevmione jest stosunkowo młoda (czytając wasze wypowiedzi to aż za bardzo chyba). Swój pierwszy fanfik przeczytałam dokładnie 21.02 br… jednak niech was to nie zmyli… Jak padło tu już wyżej – komuś nie do końca pasowała idea Hermiony i Rona. Z kolei, dla mnie zakochanie Severusa w Lili było koszmarem i najzwyczajniej w świecie było mi go żal, tego jak został potraktowany. Orientując się w ogóle w temacie czym jest owy fanfik, co to jest wattpad ect natrafiłam na dwa opowiadania gdzieś w odmętach internetów, po czym przeczytałam „Narkotyk” (Jazz_Sevmione). Została przeze mnie pochłonięta w jedną noc, calutka. Następnie, zaczęłam poszukiwania grup, osób, historii czując ciągłe nienasycenie tematem 😀
Klimat jaki lubię oddaje właśnie „Narkotyk” (przekomarzanie się głównych bohaterów, tu ktoś na kogoś wpadnie, „przypadkowe” spotkania, muśnięcie ręką, nogą 😀 Hermiona go zdenerwuje, Severus chamski, ale przy tym elokwentny, czyli taka troszku tęcza 😀 (może jest to mechanizm obronny i próba ucieczki do takiego świata przed rzeczywistością?) Może kilka osób mnie za to zlinczuje, ale na koniec dodam, że motyw Dumbledora „dropsika” i jego „genialnych” pomysłów wpędzających Severusa w dziwne i niezręczne sytuacje są dla mnie cudowne 😀 (przepraszam, spaczone poczucie humoru).
PS. Na co dzień zakompleksiona pod każdym względem istotka, wiecznie przepraszająca za to, że żyje (do rozpoczęcia ze mną rozmowy potrzeba dużej dozy cierpliwości, bo często przepraszam, ale nikt nie wie za co). Mężatka, kociara <3
PS2. Jeśli z jakiś powodów ktoś dotrwał do końca to tak samo jak zrobiłam to na FB poproszę o polecenie tekstów, nad którymi warto się pochylić 🙂 czekam z utęsknieniem na urlop, gdyż kilka klasyków czeka na przeczytanie 🙂 z góry dziękuję za wszystkie wiadomości 🙂
jeszcze raz: witam wszystkich !
-
This reply was modified 3 years, 1 months ago by
-
AutorIlość postów
- You must be logged in to reply to this topic.