- This topic has 7 odpowiedzi, 4 voices, and was last updated 2 years, 8 months ago by
mroczna88.
-
AutorIlość postów
-
18/01/2022 at 1h17 #6159
mroczna88
KeymasterA ja z innej strony gier 😉 Kto lubi planszówki, kto? 😀
Moją ulubioną jest Everdell – jest PRZEŚLICZNA!!! A do tego każda rozgrywka jest inna. W ogóle z gier najbardziej lubię strategiczne i ekonomiczne 🙂
Poza tym bardzo podobał mi się Splendor, Wsiąść do pociągu i 7 Cudów Świata!
18/01/2022 at 11h38 #6169Tyna
ParticipantA lubię i czasem grywam 😀
Ja w sumie lubię dużo gier, Splendor czeka u brata na półce na zagranie, Wsiąść do pociągu i 7 Cudów Świata znam i lubię.
Obecnie powoli się uczę jak się gra w Carcassonne, grałam sporo w Cywilizację, Terrę Mysticę, Klany Kaledonii, czy Sushi go, Kolejkę. Ogólnie gdy nie mam gry lub nie chce mi się iść grać z kimś znajomym na żywo, to gram na tej stronie https://boardgamearena.com/ Bardzo duży zasób gier planszowych, w różnych językach, cały czas pojawiają się nowe gry i ostatnio można mnie tam spotkać co chwilę na Dobble 😀
18/01/2022 at 18h36 #6177kasiaeliza-elzorro
ParticipantTo może zacznę od białych kruków – Świat Dysku, Battlestar Galactica z dodatkiem, Starcraft Risk.
Do tego Wysokie Napięcie, Shogun, 7 cudów, Dawno temu, Havana, Afganistan, Mroźna Zima, Mroczne domostwo, Descent z dodatkami, Horror w Arkham, Talizman z dodatkami, CV, Eurobiznes, Fasolki, Osadnicy z Katanu, Terra Mistica, seria Munchkina, Kolejka, Kod Faraona, Mondo, <span style=”font-weight: 400;”>The Great Fire of London, Cytadela, Sabotażysta, Stronghold, Bang, Na chwałę Rzymu, Doble, Uga Buga, Szare Szeregi, Timeline – więcej mi na razie nie przychodzi do głowy :)</span>
Przed pandemią w Łódzkim Domu Kultury raz na kwartał był Port Gier, gdzie można było na miejscu za darmo zagrać w wiele tytułów i na koniec było też losowanie, więc część pudełek jest właśnie z wygranych 🙂 Może za jakiś czas do tego wrócą 🙂
Generalnie najmłodsze pokolenie urosło do gier planszowych, więc ostatnio najczęściej gramy w Chińczyka, Eurobiznes, Ślimaki, Doble ect. A w gronie dorosłych przestaliśmy już czasem grać „kto wygra” tylko „co zrobić, żeby przeszkodzić Oleczkowi w wygraniu” 🙂 Także pełny trooling 🙂
18/01/2022 at 19h00 #6178Tyna
ParticipantSabotażysta! Zapomniałam o nim! W tej grze nie chodzi o to, by sabotażysta utrudniał, ale o to, by przeszkadzać wszystkim, niezależnie w której jest drużynie 😀
I widzę tu trochę tytułów, których nie znam, więc będzie trzeba je sprawdzić 😀
18/01/2022 at 22h46 #6208Anni
KeymasterPrzy Was jestem zupełnie zielona! 😉
Ale dobrze znam Carcassonne i prócz wersji podstawowej mam kilka rozszerzeń. Choć nie polecam brać zbyt wielu, bo wtedy jest za dużo kawałków do układania, brakuje miejsca na stole i gra się dłuży.
A słyszeliście o Szósty zbiera? To nie jest planszówka, tylko gra karciana, ale jest przy niej dużo śmiechu.
Szkoda, że moi znajomi nie mogą dołączyć do dyskusji… Oni mają całą olbrzymią szafę pełną gier! 😉
19/01/2022 at 9h30 #6209kasiaeliza-elzorro
Participant„jest za dużo kawałków i brakuje miejsca na stole”…. w takim przypadku warto zejść na poziom podłogi 🙂 Niektórych gier to nawet nie podejmujemy się grać na stole z racji miejsca 🙂
Carcassonne też jest fajne, grałam na Porcie Gier 😀
„Szósty zbiera” specjalne karty, czy wariacja klasycznej talii?
19/01/2022 at 10h55 #6210Anni
KeymasterSpecjalne karty: https://gryplanszowe.pl/product-pol-37-6-bierze.html
Trzeba zalapac nowa logike.
No i pomysl zejscia na poziom podlogi jest super!😁
20/06/2022 at 1h12 #8716mroczna88
KeymasterByłam niedawno u przyjaciela, ultrazapalonego miłośnika planszówek i dostałam na (spóźnione xD) urodziny Epokę kamienną. Polecam, świetna zabawa i trzeba się nakombinować!
A jak ktoś lubi klimaty postapo to graliśmy też w Zonę! Niezłe napięcie przy tej grze i naklęłam się jak Severus, gdy widzi Syriusza 😀
-
AutorIlość postów
- You must be logged in to reply to this topic.