- This topic has 8 odpowiedzi, 7 voices, and was last updated 2 years, 8 months ago by
Maria S.
-
AutorIlość postów
-
18/01/2022 at 22h32 #6206
Anni
KeymasterKochani, oto nowy wątek – który, przyznam, od kilku lat chodzi mi po głowie. A mianowicie Fanon-Kanon.
Mamy tysiące opowiadań z fandomu HP. Przyznam, że tylko raz czytałam Dramione, ale i w nim znalazłam pewne elementy, które pojawiały się w innych fickach Sevmione. Jednocześnie mam wrażenie, że nie czytałam o nich u Rowling.
Całkiem możliwe więc, że niektóre elementy stworzone przez fanów okazały się tak genialne, że zostały podchwycone przez innych i stały się… „Kanonem”. Takim naszym – dlatego piszę w cudzysłowie.
W tej chwili przychodzą mi do głowy trzy:
- Osobne pokoje, które mają Prefekci Naczelni. Czasem są one połączone, mają wspólny salon (to mi bardziej podpada pod Dramione), w Sevmione już w kilku Hermiona miała osobny pokój. Np. w Before the Dawn – Przed Świtem.
- Punkty aportacyjne. W HP (chyba!!) ich nie było. I czytając nawet zastanawiałam się, jak to możliwe, że ci ludzie nie aportują się ustawicznie komuś na głowie (jak to zrobił ktoś na roku Hermiony przy egzaminie z aportacji…)
- Blizny Severusa. W różnych fickach ma ich pełno. Na pewno nie wzięły się z HP Rowling. I nie są czymś oczywistym – ja na przykład zrobiłam założenie, że Severus je sobie zaleczał.
Przychodzi Wam coś innego do głowy?
Pióra w dłonie i piszcie! 😉
-
This topic was modified 3 years ago by
Anni.
19/01/2022 at 13h36 #6212Anonymous
InactiveChyba Wewnętrzny Krąg. Przynajmniej dla mnie jest to swego rodzaju Fanon-Kanon. Również romans Belli z Voldziem.
Jak tak myślę, co zawsze wydaje mi się takie typowe chociaż nie jest z Kanonu, to właśnie te dwie rzeczy przychodzą mi do głowy i ich nagminnie używam.
01/02/2022 at 23h01 #6684Anni
KeymasterPrzychodzi mi też do głowy wątek o tym, jak Black zwabił Severusa do Wrzeszczącej Chaty, w której ukrywał się Lupin – Wilkołak.
W PTL, w Before the Dawn i w Pet Project – czyli u trzech różnych autorek można wyczytać, że po tym wydarzeniu Dumbledore zabronił Severusowi mówić o tym komukolwiek. Niby wynika to trochę pośrednio z HP, ale chodzi mi o to, jak to zostało przedstawione (wizyta w Skrzydle Szpitalnym i grożenie Severusowi).
02/02/2022 at 15h32 #6743kasiaeliza-elzorro
ParticipantNie pamiętam aż tak dobrze książek, więc nie powiem na ile to kanon, a na ile nie, ale w ostatnich kilku czytanych fikach spotkałam żel do włosów dla czarownic Ulizanna 🙂
02/02/2022 at 16h03 #6744Anni
KeymasterA to akurat kanon 🙂 Hermiona uzywala go do zrobienia sobie „koafiury” na Bal Bozonarodzeniowy na 4-tym roku.
Ja tez nie pamietam wielu rzeczy z kanonu, bede musiala sobie przypomniec do napisania kolejnego ficka, ale to akurat utkwilo mi w pamieci. Ale dziekuje za odpowiedz – jak to sie mowi, licza sie dobre checi 🙂
Usciski
-
This reply was modified 3 years ago by
Anni.
04/02/2022 at 17h59 #6839Martusska93
ParticipantW wielu opowiadaniach pojawia się motyw praktyk czy stażu u nauczycieli w Hogwarcie. Nie pamiętam, żeby w kanonie coś takiego miało miejsce, Rowling nic nie pisze o praktykantach Zielarstwa czy Zaklęć. 😉
27/02/2022 at 21h52 #7531Mrs_Bookies
ParticipantTaaaa blizny to na pewno 😀
I tak z mojej pamięci:
Ron – kobieciarz, zdradzał, pił, bił
Praktyki w Hogwarcie, staże
Severus – problem z alkoholem
Syriusz – kobieciarz
Jakaś szkoła wyższa po Hogwarcie
24/04/2022 at 10h08 #8094Jillianna
ParticipantDark Revels i wszystko co się na nich dzieje 😉 W kanonie spotkania z Voldemortem były raczej bardziej cywilizowane, to co się stało w czasie mistrzostw w Quidditch’u działo się pod nieobecność szefa.
Zanim Rowling opublikowała Księcia Półkrwi, było też sporo fick-ów na temat Snape’a czystej krwi, pochodzącego z bogatej rodziny (i nieraz potrzebującego pilnie dziedzica ;p )
23/05/2022 at 18h36 #8340Maria S
ParticipantSeverus regularnie traktowany Cruciatusem. Praktyki, egzamin mistrzowski (Mistrz czegoś jako stopień naukowy), patrole prefektów naczelnych i chyba patrole nauczycieli to fanon także
-
AutorIlość postów
- You must be logged in to reply to this topic.