Ja zwykle po prostu nie zwracam uwagi na takie teksty xD Sevmione jest jednym z shipów, które mocno obrywa od dwóch innych popularnych – dramione i snarry, więc im dalej w fandom, tym więcej głosów „przeciwko”.
Osobiście sama mam problemy z kwestią różnicy wieku, ale tylko wtedy, gdy zainteresowanie Severusa pojawia się, moim zdaniem, zbyt wcześnie (wszystko poniżej 7 roku jest dla mnie zdeka problematyczne), ale tak ogólnie to o ile Hermiona jest pełnoletnia, to wsio rybka 🙂
Z argumentów można podać, że nawet jeśli różnica wieku jest spora, to nie w świecie czarodziejów, gdzie spokojnie żyje się ponad stówkę. Relacja nauczyciel-uczennica jest kwestią ich dynamiki, każdego fika z osobna, bo jeśli są napisani jako traktujący siebie na równi, to nie widzę problemu. Argumenty, że ją „sobie wychował pod siebie” czy coś w ten deseń łatwo zbić tym, że trzymał się jak najdalej od niej, jak się da, bo całej trójki nie znosił 😉 No i ostatni argument, że takie związki się zdarzają, są nawet szczęśliwe i nawet jeśli są nietypowe, to już nie nasz biznes (warto podać jako argument np. Celine Dion).
A jak ktoś dalej będzie się rzucał, to „jezu, człowieku, to jest fikcyjna relacja, o co się tak rzucasz” xD